Årets lønnsforhandlinger har startet

Tirsdag startet lønnsforhandlingene. Under LO sitt representantskap som ble avhold på Folkets hus i Oslo var samtlige forbund representert. LO-leder Peggy Hessen Følsvik krevde at lønningene må øke mer enn årets prisstigning.

LO Leder Peggy Hessen FølsvikLO-leder Peggy Hessen Følsvik krevde at lønningene må øke mer enn siste års prisstigning. Foto: NOF
Publisert: 21. februar 2024Torgrim H. Halvari

Økt kjøpekraft var hovedkravet til LO-lederen under representantskapsmøtet.

Jeg vil bare minne om hva rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget dokumenterte før helga. At en gjennomsnittlig arbeidstaker i Norge fikk en nedgang i reallønn på 0,2 prosent. Og at lønnsforskjellene de siste ti åren har vokst, sa LO-lederen.

Hun sa videre at vi lever i usikre og tragiske tider, at den forferdelige krigen i Ukraina og Gaza ryster og har en brutalitet vi knapt har sett maken til.

Dette sender sjokkbølger langt inn i vår trygge verden. Mange kjenner på en uro, som er helt uvant. Det påvirker også det vi diskuterer her i dag. De siste årene har det vært en uvanlig stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen. Det har vært uvanlig vanskelig å anslå hvor stor prisveksten kommer til å bli, sa Følsvik og fortsatte med å snakke om pensjon.
Et samlet representantskap fra LOEt samlet representantskap er klar til å starte årets lønnsforhandlinger.

Pensjon

Pensjon er ikke en mild gave fra en gavmild arbeidsgiver. Pensjon er lønn. Det er noe vi har tjent oss opp rett til gjennom et langt arbeidsliv. Det var noe av det aller viktigste for fagforeningene da de ble stiftet, å jobbe for å sikre sine medlemmer også i alderdommen. Tjenestepensjon, folketrygden. Alt er kjempet fram av framsynte tillitsvalgte.

For LO er det sentralt at pensjonssystemet er både sosialt og økonomisk bærekraftig. Selv om det ikke er en direkte sammenheng mellom økt levealder og økt arbeidsdyktig alder vil vi jobbe for et arbeidsliv hvor flere kan og ønsker å jobbe lenger. Det er derfor LO ønsker å forbedre AFP-ordningen og det er derfor vi, og bare vi, krever en sliterordning i Folketrygden som på tilsvarende måte sikrer alle slitere en mulighet til å kunne gå av tidlig. Det handler om rettferdighet, det handler om likhet og det handler om forutsigbarhet. At ingen skal stå igjen etter et langt arbeidsliv, uten å få noe igjen for det.

Mulig streik

LO-lederen avsluttet sin tale med å være krystallklar på at man omså går til streik for å få gjennom årets krav.

Kjære representantskap! Vi har hatt en historisk høy prisstigning, og en historisk aggressiv renteøkning. Tilbakemeldingene vi har fått er krystallklare: Etter år med høy inflasjon og et stadig tøffere rentenivå er økte lønninger det aller viktigste for våre medlemmer.Kravet er at lønningene må øke mer enn prisveksten. Kravet er økt kjøpekraft. Det er klart at mange av våre medlemmer setter sin lit til et solid lønnsoppgjør. Og det blir vår oppgave å ikke skuffe dem. Med dette legger jeg frem sekretariatets forslag til tariffpolitisk uttalelse for hovedoppgjøret i 2024, avsluttet LO-lederen.

Etter Følsvik sin tale var talestolen åpen for innspill fra forbundene. Hele 33 talere tok ordet, forbundsleder Torbjørn Bongo var en av dem. Han sa blant annet at er det noen man i disse dager ikke skal tulle med så er det Forsvaret.

Vi har kanskje verdens beste land, men er ikke dette landet lenger vårt så er det liten trøst. Å få Forsvaret dit det bør være kommer til å koste, og det kommer til å koste mye. Et viktig grep for å komme dit er at vi skal ha en rettferdig lønn og ikke minst, en rettferdig pensjon som sikrer bemanningen framover, sa Bongo.

Forbundleder i Norges offisers og spesialistforbund Torbjørn BongoForbundsleder Torbjørn Bongo sa under representantskapsmøtet at er det noe man i disse dager ikke skal tulle med, så er det Forsvaret

Har du spørsmål?

Ta gjerne kontakt med forfatteren(e) av denne artikkelen om du har noen spørsmål om artikkelens innhold.

Portrettbilde av Torbjørn Bongo

Torbjørn Bongo

Forbundsleder

Portrettbilde av Tor Egil Vangstad

Tor Egil Vangstad

Nestleder