Forsvarsbudsjettet øker i tråd med langtidsplanen - NOF bekymret for driften

Det er ingen tvil om hvem som er årets budsjettvinner, men kommer pengene til å bli brukt riktig? NOF er særlig bekymret for drift, oppbemanning og ikke minst om vi gjør de rette tingene for å beholde personell.

Soldat i uniformFoto: Forsvaret
Publisert: 7. oktober 2024Torgrim H. Halvari

Statsbudsjettet

Regjeringen la i dag frem sitt forslag til Statsbudsjett for 2025. Organisasjonene i Forsvaret var invitert til å få presentert Forsvarsbudsjettet i Forsvarsdepartementet. Det var den nyutnevnte Statssekretæren Hans Christian Kjølseth som foresto presentasjonen. Forsvarsministeren selv Bjørn Arild Gram var på Kjevik for å legge fram forsvarsbudsjettet.

Regjeringen foreslår at Forsvaret i 2025 vil ha en nominell økning på 19.2 milliarder kroner og en realøkning på omlag 15 mrd, noe som gir en totalpott til forsvarssektoren på 110,1 milliarder kroner. Det gjør at Norge er over Natos toprosentsmål. Med Nansen-midlene er vi nå oppe på 2.16 prosent av Norges BNP. Dette er helt i tråd med det et enstemmig Storting gikk inn for tidligere i år, og viser at Regjeringen innfrir forutsetningene som er lagt til grunne i langtidsplanen.

Årets budsjett gir en betraktelig mulighet for fornyelse og oppgradering av Forsvaret. NOF er særlig fornøyd med at man prioriterer og skyter inn en stor sum til å dekke inn blant annet manglende ammunisjon. Og spesielt gledelig er satsningen på eiendom, bygg og anlegg.

Torbjørn Sammen med statssekretæren i FDBildetekst: Regjeringen la i dag frem sitt forslag til Statsbudsjett for 2025. Forbundsleder Torbjørn Bongo var til stede da nyutnevnte Statssekretæren Hans Christian Kjølseth i dag la fram forsvarsbudsjettet.
Det er svært positivt at dette nå prioriteres, uttaler forbundsleder Torbjørn Bongo. Videre registrerer han at det er satt av 460 millioner til å rekruttere og beholde folk i Forsvaret.
NOF er glad for at man nå setter av midler til dette, men jeg er usikker på om disse midlene blir brukt på de riktige tingene. Det er i dag stor kamp om arbeidstakerne og Forsvaret må derfor gjør ytterligere for å både beholde og rekruttere. Vi har lenge snakket om pensjon og viktigheten av en trygg økonomi for de ansatte etter endt arbeidsliv. NOF håper derfor at viktigheten av pensjon også blir hensyntatt, når disse midlene skal fordeles.At man følger opp de økonomiske rammene i LTP er bra, men jeg er bekymret for om driftsrammen er tilstrekkelig nok, eller om det kan gå utover seiling og øving, sier forbundslederen videre. Vi har fått tilbakemeldinger som tilsier at det har vært vurdert kutt i aktivitet i Forsvaret, for å dekke inn forhøyede kostnader.

NOF er videre usikker på om styrking av utdanningen og oppbemanning er tilstrekkelig. På en annen side er det positiv at Regjeringen også peker på at støttestrukturen i eksempelvis FMA, FB og i ulike staber må styrkes. Hvor mye som da blir igjen for å starte opp oppbemanningen i den operative strukturen er derimot noe uklart.

Forbundslederen avslutter med å slå fast, alt i alt, er det et godt forsvarsbudsjett, ved at man økonomisk følger opp Langtidsplanen. Men vi har noen utfordringer som vi må følge opp. Vi forventer at Regjeringen lytter nøye til våre bekymringer, så skal vi nok evne å løse også disse.

Soldat som løperFoto: Forsvaret

Personell

  • Øke bemanningen i Forsvaret med om lag 295 årsverk, om lag 400 vernepliktige og 655 reservister. Av de ekstra 400 vernepliktige som kalles inn til førstegangstjeneste, skal flere gjennomføre 15 eller 16 måneders tjeneste.
  • 680 millioner kroner skal gå til personellopptrapping.
  • Øke utdanningskapasiteten på grunnleggende befalsutdanning med om lag 50 elevplasser.
  • Styrke innsatsen for å rekruttere og beholde personell. Blant annet står det i regjerningens pressemelding at partene i forsvarssektoren har utredet forbedringer i lønns- og insentivsystemet, og at flere tiltak blir iverksatt i løpet av 2025.
  • 460 millioner skal gå til å rekruttere og beholde folk i Forsvaret.

Eiendom, bygg og anlegg

  • Bedre tilstanden på personellrelatert eiendom, bygg og anlegg. Regjeringen vil bruke 2,3 milliarder kroner på eiendom bygg og anlegg i Forsvaret. Det skal gå til både å pusse opp og å bygge nytt.
  • En milliard skal gå til fornying og verdibevaring av eiendom, bygg og anlegg.
  • 600 millioner kroner skal gå il investeringer.
  • Prioritere eiendom, bygg og anlegg til kommende utdanningsvekst.
  • Festningsverk og vernede bygg skal sikres, rehabiliteres og utbedres for 31,2 millioner.

Materiell og drift

  • Å øke bevilgningen til Forsvaret med om lag fem milliarder kroner for å få det forsvaret vi har til å virke, med mer ammunisjon, bedre beredskap og flere folk.
  • Å øke materiellinvesteringene med sju milliarder kroner. Hoveddelen av pengene vil gå til prosjekter som allerede er startet, og omfatter blant annet nye F-35 kampfly med nødvendig tilleggsutstyr og tjenester, nye ubåter, maritim overvåkningskapasitet, maritim helikopterkapasitet, artilleriammunisjon og sensorer for militær luftromsovervåking.
  • Forsvarets musikk styrkes med 10 millioner kroner.
  • Tilskudd til stilftelsen KNM Narvik, som drifter museumsskipet i Horten, på 2,5 millioner kroner for å videreføre arbeidet med å ta vare på flere fartøyer knyttet til Marinen.
  • Enkeltstående tilskudd til Stiftelsen Akershus festning på 3,7 millioner kroner.

Har du spørsmål?

Ta gjerne kontakt med forfatteren(e) av denne artikkelen om du har noen spørsmål om artikkelens innhold.

Portrettbilde av Tor Egil Vangstad

Tor Egil Vangstad

Nestleder

Portrettbilde av Torbjørn Bongo

Torbjørn Bongo

Forbundsleder