Nå må ryddejobben gjøres på pensjon
Torsdag forrige uke kom dommen fra Høyesterett. ATF-tilleggene fartøytjeneste og vakt skal regnes med som pensjonsgivende inntekt. Videre er dommen så klar og tydelig at premissene kan brukes på de øvrige ATF-kodene, øving og luftoperativ tjeneste. NOF forventer nå at det blir satt inn nødvendige ressurser for å gjøre ryddejobben.

Høyesteretts dom hviler på dommen fra Trygderetten, og slår fast at vakt og fartøytjeneste er pensjonsgivende tillegg etter lov om SPK (2), jfr HTA vedlegg 4. Vedlegg 4 har en begrensning på 66000 kroner i året og gjelder tom 1962 kullet.
De som er født fom 1963 kullet har opptjening etter vedlegg 5, som gjelder fom 1. jan 2020. Vedlegg 5 har samme ordlyd som vedlegg 4, men uten tak for hva som skal beregnes som pensjonsgivende inntekt.
I forutsetningene for dommen blir det slått fast at vakt og fartøytjeneste var forutsigbart tillegg for arbeid som forekom regelmessig gjennom året. Det var arbeid som, inngikk i de berørtes ordinære stilling på grunnlag av unntaket fra arbeidsmiljøloven. Det var da heller ikke tale om «overtid». Premissene gir dermed ett godt grunnlag for å rydde opp i de øvrige ATF kodene, blant annet for øving.
Denne saken som NOF i mange år har frontet er svært viktig for Forsvarets evne til å beholde og rekruttere personell.
Ballen er hos Forsvaret og Forsvarsdepartementet. NOF-leder Torbjørn Bongo forventer at det jobbes raskt.
- Jeg forventer at tilstrekkelig med resurser nå settes inn for å ordne opp. Den seieren vi nå har fått er ikke bare viktig for NOFs medlemmer, men særdeles viktig for hele Forsvaret.
- Vi forventer at de som sitter med ansvar og evne til handling setter inn nødvendige resurser for rydde opp. Med tanke på LTP og den utviklingen Forsvaret nå er inne er det viktig for alle parter at ryddearbeidet skjer raskt og effektivt, uttaler forbundsleder Torbjørn Bongo.
- Vi forventer også at tiden for omkamper fra arbeidsgiver og SPK er over, og at man følger opp Stortingets intensjon at tilleggene skal gi pensjon.
Fakta - historikk.
NOF har i lang tid jobbet for å få pensjonsopptjening på hele lønna. Bakgrunnen er at øving, vakt og seilingsaktiviteter, planlegges gjennom årsplaner, budsjetter og arbeidsplaner, men selv om dette er en del av den enkeltes ordinære stilling har øving, vakt og seiling ikke vært en del av pensjonsgrunnlaget.
Allerede fra 2010 har NOF hatt en målsetning i handlingsprogrammet om at «pensjonsgrunnlaget i SPK skal likestilles med personinntekt etter skatteloven», som i praksis vil medføre at lønnstillegg etter ATF i stort, skal inkluderes i pensjonsgrunnlaget og dermed danne grunnlag for utregning av pensjon.
Mange av våre medlemmer, og spesielt de unge, har vært tydelig på at pensjon på ATF må løses for at en skal kunne velge en livslang karriere i Forsvaret. Nå håper vi det raskest mulig ordnes opp slik at sist ukes dom vil gi den tryggheten både de som er ansatt og fremtidige ansatte i Forsvaret fortjener.
Relevante artikler
Oppdatering lokale lønnsforhandlinger 2024
Partene i Forsvaret er enig om at militært ansatte gis et tillegg på 1.5%. I tillegg delegeres ytterligere 105 millioner til DIF for videre forhandlinger på enkeltstillinger.
Saken om pensjonsopptjening på ATF-tillegg går til Høyesterett
Høyesteretts ankeutvalg har nå avgjort at Lagmannsrettens avgjørelse om pensjonsopptjening på ATF-tillegg skal behandles i Høyesterett. NOF forventer at saken blir avgjort før sommeren 2025.
Brudd i lønnsforhandlingene med staten
Tirsdag brøt LO Stat forhandlingene med staten. Partene sto for langt fra hverandre i det begge sider i hovedtariffoppgjøret i staten kaller for vanskelige forhandlinger.