Samhandling i uniformerte etater
Tema for årets Felleskonferanse var totalberedskap. Hvem gjør hva, hvor går skillelinjene og hvordan jobbe best sammen.
Hva er felleskonferansen?
Dette er en felleskonferanse for medlemmer under 35 år fra Norges offisers- og spesialistforbund, Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Norsk Tjenestemannslag Forsvar og Politi. Denne årlige konferansen har med tiden blitt en lang tradisjon, hvor hensikten er å styrke den felles faglige kompetansen og bygge nettverk på tvers av organisasjonene i LOstat. Også årets konferanse, som gikk av stabelen på Soria Moria Hotell 7.-8. oktober bød på spennende foredrag og gode diskusjoner om et svært aktuelt tema - totalberedskap i Norge.
Litt om foredragene
NOU - Nå er det alvor. Rustet for en usikker fremtid
v/ LO- Sekretær Are Tomasgard
Totalberedskapskommisjonen ble nedsatt ved kongelig resolusjon og har vurdert hvordan de samlede beredskapsressursene kan benyttes best mulig for å videreutvikle samfunnssikkerhet og beredskap. Utredningen gir oss en vurdering av styrker og svakheter ved dagens beredskapssystemer, og arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap er helt sentralt for å skape og opprettholde trygghet i samfunnet. Samfunnssikkerheten favner vidt og omfatter utfordringer knyttet til blant annet terror, organisert kriminalitet, migrasjon/flyktningstrømmer og sikkerhetspolitiske kriser.
Are Tomasgard, LO- Sekretær, var med i kommisjonen, og gav forsamlingen en engasjerende innføring i punktene som er mest relevant for Forsvar, Politi og Fengsel. Med et spesielt fokus på at dette er noe som berører oss alle, og at alle som én derfor må løfte blikket og bidra til fellesskapet når det gjelder beredskap.
Samarbeid i totalforsvaret: Luftevakuering
v/ Luftevakueringsgruppen i Forsvaret
Strategisk luftevakuering er en sanitetsressurs i Forsvaret med beredskap 24 timer i døgnet hele året, og er et samarbeid mellom flere ulike etater. Blant oppdragene de har vært med på er tsunamien i Thailand, evakueringen fra Afghanistan, og jordskjelvet i Tyrkia. I dag evakuerer de pasienter og pårørende fra Ukraina til land i Europa. Vi fikk ett foredrag fra Sjefssersjant luftevakuering Bjørn Eidissen og Oberstløytnant/ Sjefslege luftevakuering Håkon Asak fra Forsvarets sanitet. Det sterke og inngående foredraget handlet om hvordan det er å jobbe så tett med personer i krise, hva som skjer med samfunnet som rammes, samt hvordan befolkningen reagerer. Vi fikk høre hvordan jobben utføres i praksis fra de blir utkalt og til de er tilbake i Norge, og hvordan de samarbeider med de ulike etatene.
Bildene, historiene og beskrivelsene var både sterke og tøffe å få servert. Dette er på mange måter gledeshistorier, da dette er ofre som fraktes til hjelp og pleie. Men bakteppet er derimot en dyster og tragisk påminnelse om de forferdelige handlingene som utføres mot sivile, og ikke minst barn, hver eneste dag. Vi takker for foredraget, og jobben dere gjør hver eneste dag.
Et samfunn i krise
v/ Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er en politisk uavhengig medlemsorganisasjon. De har om lag 100 lokallag over hele Norge og jobber i mer enn 35 land. Norsk Folkehjelp ble stiftet i 1939 som fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Deres mål er å bedre folks levekår og bidra til et demokratisk, rettferdig og trygt samfunn. I Norge jobber Norsk Folkehjelp på to områder: Førstehjelp og redningstjeneste, i tillegg til flyktnings- og inkluderingsarbeid.
Norsk Folkehjelp var på plass for å fortelle om deres viktige arbeid. Lene Fiske gav en orientering om Norsk Folkehjelps internasjonale arbeid, og hvordan NOFs minehund Zmaj gjør det på jobb i Ukraina.
Harald Wisløff tok for seg rollen som operativ leder for Follo lokallag. Med sine 64 oppdrag i fjor, er det liten tvil om nødvendigheten og presset på det frivillige mannskapet som gjør denne ubetalte, men særdeles viktige jobben for fellesskapets beste. Det var sterkt å se video og bilder fra innsatsen etter skredet på Gjerdrum i 2020, hvor de bidro til evakueringen av over 1500 mennesker. Vi fikk en vekker av å høre hvor avhengig samfunnet og den norske beredskapen er av de frivillige organisasjonene. Vi takker for den frivillige jobben dere gjør, og oppfordrer alle som har anledning om å søke informasjon om hvordan man kan bidra selv inn i dette viktige arbeidet i sitt nærmiljø.
Sivilforsvarets rolle i samfunnet
v/ Mariann Svanes, Distriktssjef Sivilforsvaret Rogaland
En annen sentral aktør i en konferanse om totalberedskap er Sivilforsvaret. Mariann Svanes gav de fremmøtte en innføring i Sivilforsvarets rolle i samfunnet i fred, krise og krig. Herunder hva som skjer dersom Norge havner i en krise/krig, og samhandling med Forsvar, Politi og Fengsel. Videre hvordan denne funksjonen fungerer i fredstid knyttet til samhandling med etater og fordeling av ressurser og ansvar. Vi takker for et spennende og informativt innlegg!
Samhold og nettverk
En viktig del av konferansen er nettverksbygging på tvers av etatene. Vi ønsker at de unge medlemmene skal kunne utveksle erfaringer, stille hverandre spørsmål, og at de skal kjenne til hverandres hverdag. Derfor er nettverksbygging like viktig som det faglige innholdet, og vi avsluttet første dag på konferansen med teambuildingen Soria Moria Challenge av LetsPlay, og en bedre middag i fellesskap.
Roseslottet – for rettstaten, demokratiet og menneskerettighetene
For å kunne tenke fremover er det også viktig å huske fortiden. Vi fikk en omvisning på Roseslottet, en kunstinstallasjon på toppen av Holmenkollen, skapt i takknemlighet til demokratiet. Roseslottet setter fokus på grunnpilarene i vårt frie samfunn: rettstaten, demokratiet og menneskerettighetene. Disse grunnleggende verdiene må stadig forsvares og holdes i hevd av enkeltmennesket og av samfunnet som helhet. Utstillingen består av malerier og sterke historier fra Norge under okkupasjonen i 1940-1945. Vi ble kjent med tidsvitner og motstandskvinner igjennom utstillingene, og satt igjen med mange inntrykk. Vi har veldig lett for å glemme fortiden, og i refleksjonsoppgavene etter besøket var de fleste enige om at fortiden spiller en viktig rolle for å ikke begå samme feil igjen. Vi er lite rustet for en krise om vi skulle bli rammet av en i morgen, både offentlig og privat, så sårbare kan vi ikke være.
Har du spørsmål?
Ta gjerne kontakt med forfatteren(e) av denne artikkelen om du har noen spørsmål om artikkelens innhold.
Katrine Lia
Medlemsservice, kurs og arrangementer
Tommy Aksdal
Markedsteam - Elever, kadetter og utvalg
Relevante artikler
Saken om pensjonsopptjening på ATF-tillegg går til Høyesterett
Høyesteretts ankeutvalg har nå avgjort at Lagmannsrettens avgjørelse om pensjonsopptjening på ATF-tillegg skal behandles i Høyesterett. NOF forventer at saken blir avgjort før sommeren 2025.
Truls Erik er vår nye HTV FLO
Vi har gleden av å ønske velkommen Truls Erik Paulsen som NOF´s nye HTV FLO. Paulsen er major av grad og har jobbet med HR siden 2008. Han har vært innom NOF tidligere som forbundssekretær. Paulsen er gift, har 2 barn og gleder seg masse til å ta fatt på jobben.
Brudd i lønnsforhandlingene med staten
Tirsdag brøt LO Stat forhandlingene med staten. Partene sto for langt fra hverandre i det begge sider i hovedtariffoppgjøret i staten kaller for vanskelige forhandlinger.