Spørsmål og svar om særalderspensjon

I etterkant av mandagens avsluttende forhandlinger om særalderspensjon har vi i NOF har fått mange spørsmål. Noen av svarene vil vi besvare og redegjøre for i denne artikkelen. I tillegg anbefaler vi å se den rykende ferske episoden av NOF innsikt.

Hovedbilde for artikkelen: "Spørsmål og svar om særalderspensjon"
Publisert: 15. januar 2025Torgrim H. Halvari

Etter at saken om særalderspensjon ble avgjort sist mandag har det dukket opp mange spørsmål. I denne saken prøver vi å svare på spørsmål om overgangs- og kvalifikasjonsregler samt presentere mer konkrete regneeksempler.

Overgangsregler - mindre enn 10 års varslingstid?

Noe av kritikken rundt avtalen fra 2023 var at ansatte med kort tid igjen til mulig pensjonering fikk muligheten fjernet selv om det var mindre enn 10 år igjen til man kunne gå av.

Vi i NOF er enig i at en så kort varslingstid er urimelig og at de som har mindre enn 10 år igjen burde opprettholde tidligere rettigheter. Dette har vi tatt opp i vårt høringsinnspill til arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) som ble framsatt før jul. Vi har også bedt regjeringen om at 10 års prinsippet etterleves - ett budskap vi om nødvendig vil gjenta ovenfor Stortinget som skal vedta reglene.

Hvis hverken regjeringen eller Stortinget hensyntar våre innspill om dette, er det mye som tyder på at NOF vil ta rettslige skritt.

Soldater som graverIkke bare Lagførerskolen som graver etter svar. NOF har fått mange spørsmål etter mandagens avsluttende forhandlinger på særalderspensjon, disse vil vi redegjøre for her. Foto: Johanne Søstuen / Forsvaret

Er kvalifikasjonsreglene endret?

Ja. Avtalen fra august 2023 endrer bestemmelsene for når noen tilkommer særalderspensjon og tidligpensjon. Spesielt er det en del tidligere sivilt ansatte som er konvertert til militært ansatte som vil komme urimelig ut. Denne problemstillingen er tatt opp med AID i høringen som ble gjennomført før jul.

Forhindrer avkortningsgrensen deg i å jobbe mer?

Nei, du vil fortsatt kunne jobbe så mye som du ønsker etter at du har blitt pensjonist. Men etter at inntekten din passerer 2.7 G vil du få trekk i pensjonen tilsvarende 66% av lønna som overstiger 2.7 G

Hva er tidligpensjon?

Det er den pensjon du får de første 7 årene etter særaldersgrensen og fram til du får ordinær alderspensjon ved levealdersjustert 67 år. I denne perioden får du 66% av din siste lønn i Forsvaret. Den nye avkortningsgrensen gjelder denne perioden med tidligpensjon.

Hva regnes tidligpensjon av?

Tidligpensjon utgjør 66% av ditt siste pensjonsgrunnlag. Per nå innrapporterer Forsvaret kun grunnlønn i pensjonsgrunnlaget, men gitt at vi vinner fram i Høyesterett så vil også ATF tillegg før pensjonering være inkludert.

Vil ATF bli pensjonsgivende?

NOF opplever at alle de sentrale aktørene er enige i at dette skal løses og i tråd med Stortingets uttalelse i forbindelse med LTP. Aktørene avventer nå Høyesteretts behandling i slutten av februar.

Eksempel

Hva avkortningsreglene konkret vil ha å si for deg avhenger både av pensjonsgrunnlaget ditt fra Forsvaret og hvor høy inntekt du har som pensjonist. Det er mulig å ha flere ulike kombinasjoner.

Vi har i regneeksemplet vårt valgt å bruke AID sitt standard eksempel med et pensjonsgrunnlag på 6 G for å vise de prinsipielle konsekvensene av avkortning

Skisser av pensjonIlustrasjon: Vi bruker AID sitt standard eksempel med et pensjonsgrunnlag på 6 G for å vise de prinsipielle konsekvensene av avkortning

Har du spørsmål?

Ta gjerne kontakt med forfatteren(e) av denne artikkelen om du har noen spørsmål om artikkelens innhold.

Portrettbilde av Torbjørn Bongo

Torbjørn Bongo

Forbundsleder

Portrettbilde av Staale Reiten

Staale I. Reiten

Nestleder