Staten snudde 180 grader under rettssaken - støttet plutselig Eivinds krav

Torsdag 20. desember markerte både slutten på en rettsprosess og starten på en viktig prinsipiell kamp for Eivind Holen Buhaug. Saken handler om retten til dagpenger under permittering i Koronapandemien og hvordan Forsvarets T-35 bonus skal vurderes i denne sammenhengen.

Hovedbilde for artikkelen: "Staten snudde 180 grader under rettssaken - støttet plutselig Eivinds krav"NOF, advokat Nina Wærnhus og Eivind Holen Buhaug er alle svært fornøyde med utfallet i lagmannsretten. Avgjørelsen viser at spørsmålet om T-35 bonus skal samordnes med dagpenger er rettslig tvilsomt.
Publisert: 20. desember 2024Magnus Strømsvåg

Bakgrunnen for saken

I 2019 avsluttet Eivind sin avdelingsbefalskontrakt (T35) etter 14 år i Forsvaret og begynte i en sivil jobb. I henhold til T-35 avtalen fikk han utbetalt en sluttbonus fordelt over to år, samtidig som han mottok lønn fra sin nye arbeidsgiver.

Da Koronapandemien rammet i mars 2020, ble Eivind – som mange andre – permittert fra sin jobb. Han søkte dagpenger fra NAV for å dekke inntektstapet, men oppdaget raskt at Forsvarets bonus skapte utfordringer. NAV mente at bonusen skulle regnes som "etterlønn", noe som førte til avslag på dagpengekravet.

NOF har bistått medlemmet med juridisk støtte fra LO Advokaten Nina Wærnhus

Buhaug: For min del har saken to sider, for det første er det viktig for meg personlig at saken på nytt skal behandles i NAV systemet. NAV sitt avslag på dagpenger, og meget lange saksbehandlingstid, hadde en stor økonomisk konsekvens for meg og min familie. Den andre siden av saken er viktigheten av å avklare prinsippet om T-35 bonus skal, eller ikke skal, samordnes med ytelser fra NAV. Det er viktig å forstå hvilke rettigheter man kan miste ved uttak av T-35 bonus dersom NAV ikke endrer sitt vedtak. Dette  Forsvaret virkelig opplyse om.

Staten snudde underveis i rettssaken

Saken gikk gjennom flere nivåer av klage- og rettsbehandling, fra NAV og Trygderetten til Eidsivating lagmannsrett. Staten gikk i utgangspunktet inn i rettssaken med en påstand om å stadfeste Trygderettens vedtak – altså at Eivinds klage skulle avvises som grunnløs – og at Eivind (NOF) måtte dekke saksomkostningene.

Men under rettsbehandlingen skjedde noe sjeldent: Etter at LO-advokat Nina Wærnhus hadde lagt frem sin prosedyre, endret staten sitt syn. De støttet plutselig LO-advokatens påstand om at Trygderettens kjennelse måtte oppheves. Årsaken var at spørsmålet om samordning av bonus med dagpenger er et rettslig tvilsomt spørsmål og derav kan påklages etter klagefristen jf. forvaltningsloven § 31, og at dette ikke var tilstrekkelig vurdert i tidligere instanser. Staten aksepterte også å dekke alle saksomkostninger.

Kjernen i saken er prinsipiell

Selv om lagmannsretten ikke tok stilling til det prinsipielle spørsmålet om hvorvidt Forsvarets T-35 bonus skal regnes som "etterlønn" eller en vanlig bonus, er dette kjernen i saken. Hvis bonusen regnes som etterlønn, kan det få store konsekvenser for ansatte som mister rettigheter til dagpenger ved permittering. En rettskraftig avgjørelse i fremtiden kan sette presedens for hvordan slike saker skal behandles.

Forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF understreker at saken har stor betydning, ikke bare for T-35 bonusen, men potensielt også for andre sluttavtaler, som redusert lønn ved avskjed (ARL). Han påpeker at Forsvaret må ta ansvar for å informere sine ansatte om mulige konsekvenser av sluttavtaler.

Lagmannsrettens avgjørelse

Retten konkluderte med følgende:

  1. Vedtaket fra Trygderetten oppheves. Saken sendes tilbake til NAV for realitetsbehandling.
  2. Staten pålegges å dekke saksomkostningene.

Selv om lagmannsrettens avgjørelse ikke garanterer at Eivind får medhold, sikrer den at saken endelig blir behandlet på riktig måte i forvaltningen.

Advokat Nina Wærnhus sier: Det er godt at staten snudde og skal foreta en fornyet vurdering. Både Forsvaret og de ansatte har behandlet dette som en bonus, og ikke etterlønn, og det bør også legges til grunn for retten til dagpengene. Det er synd saksen har tatt så lang tid, og vi håper det snart fattes nytt vedtak som gir Buhaug rett på dagpenger.

Veien videre

Denne saken illustrerer behovet for avklaring av juridiske spørsmål som påvirker mange ansatte i Forsvaret. NOF vil følge saken nøye og fortsette å støtte sine medlemmer i slike prinsipielle saker.

Buhaugs: Jeg tok forbindelse med NOF i august 2020, et år etter at jeg avsluttet min tjeneste i Forsvaret. NOF kunne valgt å høflig takke nei til min forespørsel om hjelp, men den prinsipielle viktigheten i denne saken, som ikke bare gjelder meg, gjorde at NOF gjerne ville støtte meg videre i jobben. Jeg kan ikke få takket NOF godt nok. Uten NOF sin støtte, hadde jeg aldri kommet til å gå videre med denne saken etter avslag fra NAV klageinstans. Dette viser viktigheten av å være organisert. NOF har stått last og brast ved min side under behandlingen av denne saken, og fortsetter å støtte meg til saken er ferdigbehandlet på nytt i NAV systemet.

Har du spørsmål?

Ta gjerne kontakt med forfatteren(e) av denne artikkelen om du har noen spørsmål om artikkelens innhold.

Portrettbilde av Magnus Strømsvåg

Magnus Strømsvåg

Forhandler - Personell, tariff og veteraner