Vil fjerne plikten til å fratre fra 1. juli 2025
Regjeringen har nå fulgt opp, slik de varslet, med å foreslå en endringer i forsvarsloven for å fjerne plikten til å fratre ved særaldersgrense. Samtidig vil de innføre åremål for de høyeste stillingene og avvikle avskjed med redusert lønn (ARL) og erstatte dette med Forsvarets sluttvederlag.

Fredag 4. april la Forsvarsdepartementet frem lovproposisjonen - Prop 102 LS (2024-2025). Planen er at Stortinget skal fatte vedtak før sommeren, slik at fjerning av plikten til å fratre ved særaldersgrensen på 60 år, får virkning fra og med 1. juli 2025. De som er tilsatt på dette tidspunktet har dermed ikke lengre en plikt til å fratre. Det betyr at etter dette tidspunktet må man søke for å få gå av med særalderspensjon.
Dette kommer tydelig frem i lovforslaget.
- Den foreslåtte lovendringen innebærer at plikten til å fratre fjernes. Endringen får virkning for alle som har tilsettingsforhold ved ikrafttredelsen av lovendringen.
- Noen personer vil på tidspunktet for ikrafttredelse av lovendringen ha passert aldersgrensen, men fortsatt være tilsatt som følge av å ha fått forlenget tilsettingsforholdet sitt med hjemmel i forsvarsloven § 45 tredje ledd. Heller ikke disse vil etter lovendringen ha plikt til å fratre
I praksis vil da militært ansatte kunne stå like lenge som statsansatte for øvrig, dvs til 70 år eller 72 år som er det nye forslaget i Forsvarsloven.
ARL erstattes med Forsvarets sluttvederlag.
Videre foreslår regjeringen alternative virkemidler for å ivareta Forsvarets behov for å opprettholde en personellstruktur i aldersmessig balanse, herunder innføring av åremålstilsetting for Forsvarets militære toppledere og omlegging av ordningen med avskjed med redusert lønn (ARL) til Forsvarets sluttvederlag.
Forsvarets sluttvederlag er en billigere løsning for Forsvaret enn bruk av ARL, man antar da at ordningen kan brukes bredere. Samtidig vurderer departementet det som lite trolig at en de første årene vil ha behov for å bruke sluttvederlag som insentiv for at militært personell skal slutte.
Generalmajor og kontreadmiral vil i fremtiden kunne tilsettes på åremål.
De gjeldende overordnede rammene for embetsutnevnelser av offiserer tilsier at gradsnivået for militære embeter som hovedregel ikke fastsettes lavere enn brigader/flaggkommandør. I praksis utnevnes alle fra dette gradsnivået og opp til embetsmenn, uavhengig av hvilken funksjon eller stilling vedkommende skal inneha. Med dagens ordning har vi i dag om lag 80 militære embetsmenn. Omlag 20 av disse er i dag på gradsnivå generalmajor/kontreadmiral eller høyere.
Etter 1. juli vil dermed generalmajor, kontreadmiral eller høyere utnevnes som embetsmenn på åremål gjennom endring av forsvarsloven § 44 andre ledd. Åremålets lengde er på inntil 6 år og må fremkomme av stillingsutlysningen.
Høring og proposisjon
Lovendringen baserer seg på høringen om samme tema som ble gjennomført i 2021.
Høring om plikten til å fratre for militært tilsatte med særaldersgrense - regjeringen.no
Relevante artikler
Oppdatering lokale lønnsforhandlinger 2024
Partene i Forsvaret er enig om at militært ansatte gis et tillegg på 1.5%. I tillegg delegeres ytterligere 105 millioner til DIF for videre forhandlinger på enkeltstillinger.
Saken om pensjonsopptjening på ATF-tillegg går til Høyesterett
Høyesteretts ankeutvalg har nå avgjort at Lagmannsrettens avgjørelse om pensjonsopptjening på ATF-tillegg skal behandles i Høyesterett. NOF forventer at saken blir avgjort før sommeren 2025.
Brudd i lønnsforhandlingene med staten
Tirsdag brøt LO Stat forhandlingene med staten. Partene sto for langt fra hverandre i det begge sider i hovedtariffoppgjøret i staten kaller for vanskelige forhandlinger.