Enighet om pensjonsprosessen på ATF-tillegg
FD og arbeidstakerorganisasjonene har den siste tiden hatt dialog rundt rammen for et oppdrag til Forsvaret for å iverksette en prosess med å avklare pensjonsopptjening på ATF-tillegg. Det er i dag oppnådd enighet om mandatet, og med det starter arbeidet med selve avklaringen opp.

Bakgrunn
NOF har over mange år hatt som en av sine viktigste saker at det gjennomføres endringer i innrapportering av pensjon, som sikrer at lønn utbetalt etter ATF gir pensjonsopptjening. Det har vært jobbet med utfordringen på flere ulike arenaer, både gjennom forhandlinger, lokale lønnsforhandlinger, hovedlønnsoppgjør og politisk påvirkning.
Forsvarskommisjonen som leverte rapport i 2023 pekte på dette som en av de største utfordringene i Forsvaret. Stortingets Utenriks- og forsvarskomite uttalte også i sin innstilling til ny LTP fra juni 2024, at dette var en urettferdighet som måtte endres.
Samtidig med øvrige tiltak, startet også forbundet allerede i 2018 opp juridisk støtte til flere enkeltmedlemmer, med tanke på en klage på behandling av vedtak fra Statens pensjonskasse (SPK). Etter at klagene fikk avslag i SPK, tok vi en av disse sakene og kjørte den som en prinsipiell sak for de aktuelle rettsinstanser.
Behandlinger i retten
Første rettsinstans var Trygderetten, som etter flere utsettelser på grunn av pandemi, kom til sin avgjørelse høsten 2022. Forbundet fikk medhold i at tilleggene i aktuell sak, skulle være pensjonsgivende som variable tillegg og pensjonsgivende. Saken ble deretter anket til Lagmannsretten som våren 2024, også kom frem til at de samme tilleggene skulle gi pensjon, men som faste tillegg. Staten valgte å anke til Høyesterett, som behandlet saken i februar i år (2025), og dom kom i starten av april. Etter en delt avgjørelse hvor 3 dommere stemte for pensjonsopptjening som variabelt tillegg, mens 2 dommere stemte for pensjonsopptjening som faste tillegg, var det satt juridisk punkt for en over 7-årig lang juridisk prosess.
Seier i Høyesterett
NOF var svært glad for Høyesteretts avgjørelse i saken, da den støtter opp under NOF sitt krav over lang tid, om at lønn etter ATF skal gi pensjon. Til konsekvensene av dommen uttalte forbundsleder Torbjørn Bongo når dommen ble kjent at; - «Selve dommen omfatter fartøytjeneste og vakt, men premissene som er utledet i dommen er tydelige slik at vår vurdering er at de øvrige hovedelementene (øving og luftoperativ) i ATF også vil være treffes av dommen.»
Videre hadde forbundslederen en klar forventning om at arbeidsgiver tok dommens premisser til etterretning, og at arbeidet med å rydde opp startet raskt og ble gitt tilstrekkelig prioritet. Han uttalte blant annet:
Vi forventer at tilstrekkelig resurser nå settes inn for å ordne opp. Den seieren vi nå har fått er ikke bare viktig for NOFs medlemmer, men særdeles viktig for hele Forsvaret.
Vi forventer at de som sitter med ansvar og evne til handling setter inn tilstrekkelig med resurser for rydde opp. Med tanke på LTP og den utviklingen Forsvaret nå er inne er det viktig for alle parter at ryddearbeidet skjer raskt og effektivt.
Vi forventer også at tiden for omkamper fra arbeidsgiver og SPK er over, og at man følger opp Stortingets intensjon at tilleggene skal gi pensjon.
Like i etterkant av dommen gjennomførte organisasjonene et møte med politisk ledelse i FD, hvor det ble erkjent at dommen har konsekvenser som det skal tas tak i. Etter en opplevelse av lav fremdrift, ba organisasjonene om et nytt møte med FD, som ble avholdt medio mai. Her ble hovedbudskapet om fremdrift, nok en gang gjentatt. Etter dette møte er det avholdt jevnlige møter, som har resultert i dagens enighet.
Landsstyret i NOF vedtok også i starten av juni en uttalelse som klart uttrykker NOF sin utålmodighet etter å komme i gang, og behovet for å lande enighet om pensjonsopptjening på ATF.
Rammene for videre prosess er klare
Dermed er det positivt at vi nå har landet rammer for oppdrag fra FD til Forsvaret om å vurdere kodene i ATF mtp pensjonsopptjening. Ballen ligger nå hos Forsvaret, og vi forventer at Forsvaret følger opp Forsvarssjefen uttalte ambisjon om å gjøre det som må til for å lande pensjonssaken.
Rammene for oppdraget slår også fast at det er en målsetning om å lande prosessen i Forsvaret innen september. Deretter vil anbefalingen fremmes FD, som vil gjennomføre forankring hos andre instanser.
Når dette er gjort, bør grunnlaget for å starte å rapportere ATF som pensjonsgivende tillegg være på plass.
Har du spørsmål?
Ta gjerne kontakt med forfatteren(e) av denne artikkelen om du har noen spørsmål om artikkelens innhold.

Torgrim H. Halvari
Informasjonsansvarlig

Torbjørn Bongo
Forbundsleder
Relevante artikler
Ny pensjon – veien videre
Den 25. august ble nye regler for særalderspensjon landet i staten, men uten at man kom i mål for militært personell. Dermed venter alle på de gjenstående forhandlingene om egne regler for de med pliktig fratreden.
Pensjon på ATF-tilleggene må på plass NÅ!
Høyesterett slo fast 2. april at Arbeidstidsavtalen for Forsvaret (ATF)-tilleggene, fartøytjeneste og vakt skal være pensjonsgivende. Dommen var klar og tydelig. ATF-tilleggene er en del av den enkeltes stilling og de er faste og forutsigbare. Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) har støttet Blålid, Lund og Roaldsand siden 2017.
Nå må ryddejobben gjøres på pensjon
Torsdag forrige uke kom dommen fra Høyesterett. ATF-tilleggene fartøytjeneste og vakt skal regnes med som pensjonsgivende inntekt. Videre er dommen så klar og tydelig at premissene kan brukes på de øvrige ATF-kodene, øving og luftoperativ tjeneste. NOF forventer nå at det blir satt inn nødvendige ressurser for å gjøre ryddejobben.